Mehmet Ali Öztürk Serbest Bırakılmalıdır

BASIN AÇIKLAMASI

Türkmen-Der eski Başkanı sivil toplum alanında insani yardımlarıyla tanınan iş adamı Mehmet Ali ÖZTÜRK, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçiliğinden aldığı ticari vizeyle 18 Şubat 2018 tarihinde ticari heyetle gittikleri gıda fuarında Dubai’deki otel odasında kimliği belirsiz kişilerce gerekçe gösterilmeden eşiyle birlikte 20 Şubat tarihinde gözaltına alınmıştır. Otelden elleri ve gözleri bağlanarak çıkarılan Mehmet Ali ÖZTÜRK ve eşi, daha sonra yaklaşık bir saatlik araç mesafesinde bilinmeyen bir yere götürülmüştür. Eşiyle birlikte bir gece hücrede tutulduktan sonra Mehmet Ali ÖZTÜRK tutuklanmış, eşi ise Türkiye’ye gönderilmiştir.

Mehmet Ali Öztürk sorgu esnasında Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN hakkında video çekiminde aleyhe konuşmalar yapmadığı, asılsız beyanlarda bulunmadığı için 32 gün boyunca BAE’nin de taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelere aykırı olarak sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kalmış; ailesi ve konsolosluk yetkilileriyle görüşmesine de müsaade edilmemiştir. Vücuduna uygulanan darp, iple bağlanan vücudun yere bakacak şekilde sarkıtılıp bekletilmesi, işkenceye dayanamayarak bayılmasını müteakip üzerine su dökülerek ayıltılması ve bunun sürekli tekrarlanması kendisine uygulanan işkence ve kötü muameleden sadece birkaçıdır. Yargılama esnasında Türkçesi yetersiz bir tercüman eşliğinde savunma yapmak zorunda bırakılarak Savunma Hakkı da kısıtlanmıştır.

BAE Mahkemeleri 25 Aralık 2018 günü hukuksuz suçlamalarla, Özgür Suriye ordusuna yardım ettiği iddiasıyla hakkında müebbet hapis cezası vermiş; 2019 yılında üst mahkemenin verdiği karar onanmıştır. Mehmet Ali ÖZTÜRK’ ün tutuklanma sürecinde yaşadığı hukuksuzluklar, gözaltında yaşadığı işkenceler müebbet hapis cezası kararı verilinceye kadarki süreçten adil yargılanma hakkının ihlal edildiği görülmektedir. Mahkûmiyet kararı verilinceye kadar avukatına ve ailesine bilgi verilmemesi, savunma hakkının etkin bir şekilde kullandırılmaması, yargılamanın adil ve şeffaf olmaması, ilgililerin duruşma salonuna alınmayarak yargılamayı gözlemlemelerinin engellenmesi gibi hususlar, soruşturma ve yargılama aşamalarının hukuksuz bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Mehmet Ali ÖZTÜRK hakkında verilen müebbet hapis cezasının ve bu karara istinaden halen tutuklu olmasının haksız ve hukuka aykırı olduğu ve tamamen siyasi saiklerle gerçekleştirildiği aşikârdır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Mehmet Ali ÖZTÜRK’ ün derhal serbest bırakılması için devletimizin yetkili makamları BAE hükümeti nezdinde girişimde bulunmalıdır. Ulusal ve Uluslararası tüm hukuk kuruluşlarını sivil toplum hareketlerini Mehmet Ali ÖZTÜRK’ ün derhal serbest bırakılması için harekete geçmeye davet ediyoruz. Mehmet ALI ÖZTURK hakkında BAE mahkemelerinin hukuka ve insan haklarına aykırı olarak verdiği kararı şiddetle kınıyoruz.

Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla arz ederiz.