Dernek Kuruluşu

Hukukçu Kadınlar Derneği, Başkan Av.Figen ŞAŞTIM’ın Türkiye Barolar Birliği’ne karşı T.B.B Meslek Kurallarının “Kılık Kıyafete” dair düzenlemesinin iptali için Danıştay’da açıp 2013 yılında kazandığı davadan sonra Hukukçu Kadınlar Platformu adıyla hak arama mücadelesini sivil bir inisiyatifle devam ettirmek amacıyla kurulmuştur.

Bahse konu davayla Avukatların duruşmalara başörtüleriyle katılabilmeleri yargı kararıyla güvence altına alınmasına rağmen bir kısım hakimler başörtülü avukatları duruşmalara kabul etmeyip yasakçı, hukuksuz bir tutum sergilemişlerdir.

Başörtülü kadın avukatlar da Av. Figen ŞAŞTIM’ın öncülüğünde hukuk mücadelesi vermek için bu platformda bir araya gelmiştir. O süreçte Türkiye’nin her tarafından din ve inanç özgürlüğünü hiçe sayan bu hakimlere karşı meslektaşlarla dayanışma gerçekleştirilmiştir. Bu hak arama mücadelesinin kazanılmasından sonra Platform, Dernek statüsüne geçmiştir.